Predstavte si svoje telo ako bilióny buniek. Bunky potrebujú energiu na zabezpečenie funkčnosti organizmu ako je dýchanie, pohyb, myslenie a potrebná energia sa vytvára prostredníctvom procesu nazývaného oxidácia. Proces oxidácie vyúsťuje do vytvárania voľných radikálov.
Antioxidanty sú prírodné rastlinné zložky, ktoré zohrávajú významnú úlohu v podpore prirodzeného obranného mechanizmu ľudského organizmu. Chránia ho proti oxidácii, ktorá môže poškodzovať bunky a prispieva k ich starnutiu
Antioxidant je látka, ktorej molekuly obmedzujú aktivitu kyslíkatých molekúl – znižujú pravdepodobnosť ich vzniku alebo ich odvádzajú do menej reaktívneho alebo neaktívneho stavu. Týmto obmedzujú proces oxidácie v organizme alebo v zmesiach , v ktorých sa vyskytujú.
Z tohto dôvodu sa pridávajú do potravín, ktoré by boli oxidáciou nadpriemerne poškodzované (napríklad: rastlinné oleje). Konzumácia antioxidantov pôsobí pozitívne na zdravie organizmu v ktorom taktiež zabraňuje oxidácii. Ďalšie antioxidanty sa vyskytujú (najčastejšie vo forme enzámov) v organizme, kde pôsobia podobne, v potrave sú však bezvýznamné (buď rýchlo zanikajú, alebo neprežijú tráviaci proces).
Antioxidanty sa dajú deliť na prirodzené (v prírode alebo v danej potravine sa prirodzene vyskytujú) a syntetické (vytvorené bez patričného relevantného výskytu v prírode). Obvykle panuje snaha uprednostňovať prvú skupinu, pretože výskumy ukazujú na absolútnu neškodnosť používaných prírodných antioxidantov.
Mnohé výrobky obsahujú prirodzené antioxidanty, ako sú napríklad flavonoidy, látky trieslovinovej povahy, najmä deriváty kyseliny kávovej (3,4-dihydroxyškoricovej), kyseliny askorbovej (vitamín C) a iné. Viaceré sú obsiahnuté v koreninách (majorán, šalvia), ale prirodzené antioxidanty väčšinou nemajú stále zloženie, izoláciou sa stávajú menej účinnými a sú drahé. Preto sa na stabilizáciu presne vymedzeného sortimentu potravinových produktov pužívajú povolené antioxidanty, ako sú vitamín E, kyselina askorbová a iné.
Antioxidanty zachytávajú voľné radikály alebo neradikálové kovové katalyzátory.
Z hľadiska konzumenta sa dá hodnotiť prítomnosť prirodzených antioxidantov v potravinách kladne: predlžujú ich trvanlivosť, ich užívanie má priaznivé účinky na zdravie, znižuje pravdepodobnosť srdcovo-cievnych chorôb a niektorých typov rakoviny.
Odborníci sa zhodujú na tom, že účinnosť prírodných antioxidantov prijímaných prirodzene je výrazne vyššie ako u rovnakej dávky podanej v čistej forme (napríklad vitamínová tableta).
Posledné výskumy ukazujú, že u niektorých antioxidantov dochádza pri dlhodobom užívaní v čistom stave, napríklad vitamínová tableta k tzv. zvratu antioxodantu, kedy sa jeho antioxidačný účinok zmení na prooxidačný (vysoko nežiadúci účinok). Táto vlastnosť, ktorej mechanizmus nie je ešte pochopený, bol pozorovaný pri ß-karoténoch, provitamín A, vitamíne E, vitamíne C a flavonoidoch.
Pri antioxidantoch prijímaných prirodzenou cestou žiadny zvrat zaznamenaný nebol.
Pri uzivani vitaminov treba davat pozor na predavkovanie, lebo mozu nastat zdravotne problemy, az tazke ochorenie. Predavkovanie nehrozi iba pri vitamine C, lebo jeho nadbytok sa vymoci. Ale je rozdiel medzi syntetickym a prirodnym vit. C, jeden je pravotocivy a druhy lavotocivy. Uz neviem ktory je ktory, kdesi som to uz davnejsie citala.
To máš pravdu Rajka. Preto som pod článok dala pripomienku na článok Agel EXO. Je to totiž vynikajúci prírodný antioxidant.